De slechte economische omstandigheden leiden tot hoge voorzieningen voor slechte leningen en ondermijnen daarmee de winstgevendheid van ING Bank en ABN Amro . Met name de stijgende werkloosheid, het groeiende aantal faillissementen en de malaise op de markt voor commercieel vastgoed vormen bedreigingen.

Fitch verwacht op zijn vroegst laat in het jaar enig herstel van de Nederlandse economie. Een eventuele verdere verslechtering zou ABN Amro harder raken dan ING, omdat ABN meer afhankelijk is van de Nederlandse markt.

Systeembank

De fundamenten van beide banken zijn volgens Fitch echter gezond. Zij hebben vorig jaar hun toch al solide kapitaalposities verder versterkt, en hebben onverminderd toegang tot de kapitaalmarkt. Bovendien is zowel ING Bank als ABN Amro door de overheid als systeembank aangemerkt. Zij kunnen in geval van nood terugvallen op de Nederlandse staat, aldus Fitch.

Daarbij valt uit de gang van zaken rond de nationalisatie van SNS Reaal begin februari op te maken dat gewone schuldeisers in zo’n geval niet hoeven mee te betalen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem koos ervoor alleen de aandeelhouders en achtergestelde crediteuren van de in problemen geraakte bank en verzekeraar te laten bloeden. De risico’s voor normale obligatiehouders blijven dus beperkt.

De kredietstatus van ING Groep blijft A met negatief vooruitzicht, één stap onder die van ING Bank. Volgens Fitch is de kans op overheidssteun op groepsniveau in geval van nood een fractie kleiner - hoewel nog steeds levensgroot - omdat eventuele hulp ook rechtstreeks aan de bankdivisie kan worden gegeven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl